Hem / Nyheter / Tillsammans för fotbollen -Tillsammans för Inter!

Tillsammans för fotbollen -Tillsammans för Inter!


En gång är en gång, två gånger börjar bli en otäck vana. Det har knappt gått tre månader sen sist och nu är vi där igen. Det är med ett nedsänkt huvud som vi konstaterar att ytterligare en rasismrelaterad incident ägt rum, denna gång i matchen mellan Inter och Napoli. Den italienska fotbollen har allt för länge präglats och kantats av mörka krafter som skändat sporten och dess innebörd, mörka krafter i benämning av små supporterskaror som utnyttjat läktaren som plattform för att demonstrera sin rasistiska propaganda.

Klockan är 02:11, en fredag och jag reflekterar fortfarande över det vi alla fick bevittna i samband med onsdagens match mellan Inter och Napoli. Kravaller, rasistiska aktioner i form av apljud skanderandes från läktaren samt ett sent avgörande signerat Lautaro Martinez summerar onsdagens match ganska bra. Men det stannade inte där.

Vad som lämnade en bitter eftersmak i samtliga Interistis munnar är den incident som skapat debatt och lett till ställningstaganden från diverse klubbar de senaste 24 timmarna. Under matchen mellan Inter och Napoli utsattes nämligen Napolis Kouilibali för rasistiska påhopp vilket också uppmärksammats i efterhand. Den italienska fotbollen har länge skändats och kännetecknats AV en läktarkultur som tyvärr innehåller element som rasism. Rasism är inte acceptabelt i någon form och ska inte vara en del av fotbollen i allmänhet eller Inter i synnerhet.

Nu har även det italienska fotbollsförbundet annonserat sina sanktioner som man kommer att vidta och där väljer man att stänga av läktarna på två av Inters hemmamatcher där även Curva Nord tilldöms en match extra. Jag tänker inte gå in i något specifikt som berör straffskalan då det inte är syftet med mitt inlägg men det finns faktorer som indikerar att det råder brister inom det italienska fotbollsförbundet. För att ta ett spontant men bra exempel straffades exempelvis Juventus för samma händelseförlopp för ett antal månader sedan med att spela inför en tom curva medan Inter drabbades av en tom arena. dessutom i två matcher.

Ska man vidta åtgärder och införa sanktioner för liknande läktarmässiga incidenter måste samtliga klubbar värderas lika på straffskalan annars missgynnas italiensk fotboll på sikt. Det handlar inte om att Juventus får mildare straff, missförstå mig inte men den huvudsakliga poängen ligger i att alla klubbar ska straffas på samma sätt. Ska en klubb få en tom curva avstängd ska andra klubbar bestraffas på samma sätt. 2013 hade vi en trend där klubbar, i synnerhet de från norra Italien som sjöng antiramsor mot Napoli straffades med avstängda läktare. I samma veva sjöng Napoli antiramsor mot lagen i fråga och bemötte inga sanktioner. Detta ledde till flera läktarmanifestationer, en av de genomfördes när Inter mötte Hellas Verona och vann med 4-2. Att klubbarna har olika status på straffskalan verkar inte ha förändrats… trots att vi är där nu, fem år senare.

En tom curva missgynnar en klubb sportsligt i form av ett sämre supporterstöd. Att man inte har ett lika starkt visuellt som verbalt stöd i ryggen även om spelet avgörs på plan drabbar spelarna på plan mer än vad man vill tro. Det kan man ändå acceptera. Men en tom curva reducerar även en klubbs intäkter och idag är en stabil ekonomisk grund en förutsättning för sportslig framgång. Poängen kvarstår. En avstängd curva medför att klubbarna redoviserar förlust på samtliga plan, på tal om en hel arena…

Frågan jag i skrivande stund reflekterar över handlar om när det ska ta stopp. Hur ser vi till att den rasistiska kulturen inom den italienska fotbollen förmultnar en gång för alla? Hur kan en liten minoritet drabba en större majoritet egentligen? Varför finns inga incitament inom respektive klubb att åtgärda sina egna led istället för att invänta sanktioner från förbundet? Varför väljer man inte att åtgärda problemet i form av identifiering och avstängning? Det råder aktualitet.

Rasism på läktaren är ett element som präglat den italienska fotbollen allt för länge. Jag minns dagen som igår, när jag läste att FIGC beslutade att stänga av Curva Nord bara dagar innan derbyt mot Milan i December 2013. Första tanken då var hur en så stark och känslomässig match skulle kunna gå av stapeln utan ett Curva Nord. Turligt nog lyckades Inter få igenom en överklagan men sanktionen framflyttades längre fram under säsongen och Curva Nord fick bevittna argentinarnas avskedsmatch utanför arenan.

Den bakomliggande orsaken till att FIGC valde att stänga av Curva Nord var de rasistiska ramsor som sjöngs omgången innan mot Napoli. Då sjöng man saker i stil med att Napoli luktade äckligt och är Italiens ständiga hundar. Vad som då fick många att ifrågasätta FIGC avspeglades sig i hur en bortaklack kunde påverka en hemmaklack. Det fanns ingen logik i sanktionen och det fanns ingen garanti att liknande incidenter skulle kunna utspela sig igen.

För mig personligen är Inter en av de viktigaste faktorerna som finns i mitt liv, det är en del av min vardag, min fritid, min passion, det är inte bara en sport, en klubb utan det är en form av livstil. Vi är många som lever för klubben och är även villiga att dö för den. Inte ska ett antal supportar som inte kan bete sig på en läktare få oss att känna nån skam. Är vi värdiga att förknippas med dem?

Länge har folk internationellt sett ansett att den italienska fotbollen inte är lika kvalitativ som den engelska rent fotbollsmässigt utan istället belyser man hur verbal läktarkultur som råder inom landet. Vi ska vara stolta över den stämning, miljö som råder på arenorna i Italien, vi ska inte låta små minoriteter av supportrar trampa oss på foten, tvärtom. Det är vi som ska ta ton. Inte dem.

Stäng av de skyldiga, straffa de enskilda individerna som får ligga till svars för vad de gjort. Om man inte väljer att stänga av de skyldiga får man nog kanske ifrågasätta om det är dags att införa sportsliga santkioner i form av poängavdrag. Men ska det verkligen behöva gå så långt? Det är dags att öka incitamentet bland klubbarna att rannsaka sina egna supportermässiga led. Istället för att beskylla varandra är det kanske mer aktuellt än någonsin att varje aktör det de kan i sina egna händer. Straffa aldrig kollektivt, det missgynnar alla på sikt. Det missgynnar Inter. Det missgynnar fotbollen.

FÖR FC INTERNAZIONALE

MOT RASISM!

About Belmin

Missa inte

INTER VS ROMA – Prepartita!

Efter år med misslyckanden ser Inter  äntligen ut som ett lag redo att utmana på …