Hem / Krönikor / Tankegångar om Inters ligasäsong 18-19

Tankegångar om Inters ligasäsong 18-19

En säsong med många olika vändningar får ett ganska väntat slut. Med två omgångar kvar parkerar Inter på en tredjeplats. En poängmässigt och spelmässigt stor besvikelse som ändå ser ut att leda till att det blir Champions League-spel i höst igen.

Årgången har varit en klurig sådan att förstå sig på. Storslagna segrar borta mot Lazio och Milan. Sena avgöranden och klockrena defensiva insatser hemma mot Milan och Napoli. En riktigt bra hemmamatch mot Juventus som slutar oavgjort på grund av Juventus offensiva spetskvaliteter mer än deras spel. Ett svårslaget Inter med andra ord. Men det är också ganska enkelt att komma undan med poäng mot Inter, åtminstone om du lyckas göra ett mål i matchen. De blåsvarta kan inte avgöra och sätta punkt på matcher. Vinna överlägset och med stor marginal sker mer sällan än förluster mot väsentligt sämre lag än dem själva.

Att urskilja positiva delar i spelet är svårt för Inter upplaga 2018-2019. Ett lag som plockar på tok för lite poäng för att kunna komma trea, åtminstone rimligtvis. Nu kanske det blir så ändå, men att man över hela säsongen slutar på en tredjeplats med ett poängsnitt på 1.83 gör att man känner sig bekymrad och fundersam över ligans kvalitet i övrigt. Är den för jämn eller är vi topplag för dåliga?

Jag vill påstå att nästan alla kan göra bättre och att allting med spelet att göra kan bli bättre. De Vrij, Skriniar och Handanovic kan nog inte göra det mycket bättre, men i övrigt är det så otroligt fegt, fantasilöst och mönsterbaserat. Något just de nämnda inte kan belastas för.

Vi behöver bryta igenom mer och vara ett permanent hot i den sista tredjedelen. Inte bara Icardi/Lautaro ska komma i avslutslägen. Perisic och Politano borde kunna göra 10-15 mål per säsong i ligan och cupen på sina positioner. Men jag vill hävda att det är ganska lite av det som är deras egna fel. Jag tror tyvärr att det de gör är på beställning av El Jefe. Medans Perisic kan vara mycket nyttig som tvåvägsytter är både Keita och Politano rent slöseri av resurser i den rollen.

De vill vika in och skapa oreda. Hitta väggspel och skottlägen med den offensiva mittfältaren och nian, vilket oftast är Mario/Radja och Icardi. Nu snackas mycket dessutom om en värvning av Godin och att det då blir 3-5-2 som är aktuellt. Det vore döden för både Politano och Keita i denna klubben. Det skulle vara oerhört tufft för båda två att finna sig i en wingback roll, vilket Ivan nog klarar galant. Utöver problemen i offensiven så brukar spelet fungera relativt väl. Kvaliteten kan höjas i mittfältspositionerna, absolut. Men vårt bollinnehav och försvar utan boll fungerar tillräckligt väl för att balansera upp ett dåligt anfallsspel, oftast.

Klart är att det inte är enkelt att säga vad som exakt behöver ske. Jag är orolig. Det behöver inte vara Spalletti/Conte frågan som avgör hur det går nästa säsong. Inter behöver oavsett vad göra ett klockrent och felfritt (!) fönster i sommar. Minst en innermittfältare och ytter måste in. Dessutom uppkommer eventuellt luckor i truppen som behöver täppas. Mycket behöver alltså göras i sommar. Inget annat kommer att leda till att laget kan ta steg nästa år. Jag är tyvärr pessimistisk till våra chanser att utmana om topp två till nästa säsong.

Nu är det två matcher kvar att spela utav Serie A 2019. Förutsättningarna ser goda ut för en Champions League höst, rent placeringsmässigt. Det är enkelt att titta tillbaka på alla platta insatser och kryss under säsongen. Antalet gånger Nerazzurri blivit nollade och varje tillfälle då ett mål hade gjort en sådan enorm skillnad. Det viktigaste är dock att se till att ta 4 poäng på de två återstående matcherna. Napoli borta blir tufft, men även syditalienarna har haft det svårt senaste tiden.

Det är nu Inter ska lyfta. Det är här våra riktiga färger ska lysa igenom. En tid för nya hjältedåd eller syndabockar. Flera mål av Vecino eller bolltapp av den samma?

Våren i Serie A ska avslutas. En bitterljuv känsla. bitter för att man inte ska få se sitt lag på flera månader. Ljuv för att framtiden ska få se ljuset. Konturer av framtida upplagor av Inter skall skönjas och ingen är mer uppspelt än jag.

Tack för denna säsongen, mitt älskade Inter. Tack till alla därute som gör hjältedåd för Inters räkning helt frivilligt på vår sida. Ni gör det så mycket roligare att vara svensk Interisti.

About Konrad Grönlund