Hem / Nyheter / Post Inter – Bologna: Arrivederci, Spalletti?

Post Inter – Bologna: Arrivederci, Spalletti?

Efter en spännande höst som slutade med blandade känslor har vi efter nyår fått se ett Inter som verkat helt inkapabelt att prestera någorlunda goda insatser och framförallt, göra mål. I denna artikeln kommer jag att gå igenom lite av dagens match men även reflektera kring bristerna i Spallettis spel som leder till resultaten vi nu ser. Min uppfattning är att en förändring krävs och varför kan du läsa om nedan.

Under två säsongers tid har vi sett laget ta flera steg framåt för att sedan kvalificera sig för Champions League fotboll igen och det är något som vi alla uppskattar. Hösten såg länge riktigt fin ut och CL-avancemang plus en topp två placering i ligan kändes inte långt borta. I sista omgången av höstens gruppspel så gick allting åt skogen efter att ha haft en stor ledning med två omgångar kvar och i ligan så har laget varit inkapabla att göra mål i den utsträckning som krävs av ett absolut topplag i de stora ligorna. Faktum är att det just nu ser riktigt mörkt ut. Sedan nyår har vi spelat mot Sassuolo, Torino och Bologna utan att göra mål. Det är ett snitt som jumbolaget Chievo krossar fullständigt. Dessutom krävdes straff i den 120e minuten för att Inter skulle göra mål mot Lazio i coppan. Det blev förlust ändå. Man har faktiskt, innan dess, lyckats göra 6-2 på Benevento i coppan. Ett uselt lag med väldigt lite kvar i truppen från sin katastrofsäsong i Serie A förra året.

Det finns många alternativa förklaringar till hur laget har lyckats bli så pass mycket sämre. Många menar att truppen varken är bra nog eller bred nog. Det kanske låter som samma sak men det är det inte enligt mig. En bra trupp kan ha fantastiska spelare men den behöver inte vara bred för det. En bred trupp kan ha många spelare och bra täckning men behöver inte nödvändigtvis ha spetsen som krävs. Jag finner att båda förklaringarna kan bära rimliga argument. Jag anser inte att truppen innehåller spetsen för att klara av större klubbar och svåra matcher i Europa eller mot de andra topplagen i längden. Napoli hemma var en bra match men som med en annan bollstuds kunde ha slutat 0-1 istället. I övrigt känns det som att vi ständigt hamnar i matchscenarion där vi spelar undermålig fotboll så fort det står något bättre spelare på andra sidan. Marcelo Brozovic, Radja Nainggolan, Ivan Perisic, Mauro Icardi, Joao Mario, Keita Balde, Samir Handanovic och våra mittbackar levererar hyfsat bra, vissa mer än andra. Framförallt besitter de en nivå som gör att de kan lyfta oss. Resten är utbytbara och jag tycker verkligen att vi ska göra så.

Däremot så vill jag inte slösa för mycket tid på enskilda spelare. Jag tycker att i den konkurrensen som erbjuds om Champions League platserna så borde Roma och Nerazzurri vara överlägsna resten av ligan. Napoli och Juve är bättre på alla sätt och har kommit längre med lagbygget, framförallt så har båda lagen hittat spelsätt som passar deras trupper väl. Det har vi verkligen misslyckats med i Inter. Jag vill ogärna lägga allt ansvar på en person men om man spelar en fotboll där nästan alla anfall skapas via inlägg som allt som oftast är allt för hårda så tycker jag att man bör se över tränarens framtid. Vi behöver en tränare som kan spela en riktig 4-3-3 eller en riktig 4-2-3-1 med tydliga roller. När Spalletti slänger ut sitt lag på plan blir det 4-4-1 för att Joao Mario försvinner helt i spelsättet. Det är faktiskt inte rimligt att han tränar ett lag på den här nivån när han inte ens efter ett och ett halvt år kan hitta en formation där samtliga elva spelare kan ta en roll. Det syns tydligt i spelet och resultaten eftersom man inte kan spela ut många lag när man spelar med 10 spelare. Samma sker oftast när Lautaro spelar istället för Joao, så det är inget personligt problem som han har.

Det som fungerar är istället försvarsspelet och ett insläppt mål mot Bologna och Torino kan man köpa om man kan spela ett okej anfallsspel. Istället har vi hamnat i en situation match efter match att om vi släpper in så vinner vi inte. Vi tar inte ens poäng som det ser ut just nu. Även innan nyår så var segrarna väldigt knappa och det var på ett måls marginal från fiasko i flera matcher. Nu är vi på fel sida av marginalen utan att det på något sätt har blivit bättre i spelet. Det kan bara betyda en sak, nämligen att Luciano Spalletti har slut på idéer för hur Inter ska utvecklas framåt. Det enda som kan få mig att vinna tillbaka förtroendet för honom är en plötslig, oväntad utveckling där vi kan se taktiska tendenser som gör att vi är mindre lättlästa och mer varierande i vårt spel. Elva hållna nollor av 22 hittills ger Handanovic mer än godkänt i min bok och det är bäst i Serie A. Det förvånar ingen som förstår målvaktens storhet. Nu är det dags för Inter med Marotta i spetsen att skapa förutsättningar för att Inter ska klara av våren, om du frågar mig så krävs det en ledarskapsförändring. Det kan räcka med en tillfällig tränare men man måste göra upp en idé för Inters framtid. Det måste vara det största fokuset, att Inter ska bli bäst igen.

Spelarbetyg utgår då ingen når godkänt betyg.

About Konrad Grönlund

Missa inte

INTER VS ROMA – Prepartita!

Efter år med misslyckanden ser Inter  äntligen ut som ett lag redo att utmana på …