Hem / Nyheter / DEL 7: Konrads tankar om 2018

DEL 7: Konrads tankar om 2018

Tvåtusenarton har nått sitt slut och vi går in i ett 2019 där titelmöjligheter i Europa League och Coppa Italia står oss för dörren. I ligan finns möjligheter till en andra plats och avståndet till fjärdeplatsen är bekvämt i dagsläget. Nu är det dags att sammanfatta detta år tillsammans med några av Inter Club Svezia’s stora profiler. Binan Alattar, Siavoush Fallahi, Carl Mårtensson, Elvis Arslanovic, Eldin Sacirovic, Konrad Grönlund och Belmin aka Ibra Inter. Idag får du höra om Konrad Grönlunds tankar om säsongen.

1. Till en början kan vi ta och sammanfatta slutet på förra säsongen som blev till ett jubel som Inter saknat länge. Champions League spel säkrades i sista stund mot Lazio. Allt annat än vinst och Lazio skulle ta platsen istället. Dock så var det en kollaps som gjorde att vi var tvungna att sikta in oss på en fjärdeplats. Under en period var Inter med I titelstriden och tappade sedan alla möjligheter efter en mörk decembermånad. En derbyförlust mot Milan i Coppan satte spiken i kistan för en halvdeppig säsong. Vad ger du för betyg till första halvan av 2018? 

Svar: Jag har följt Inter under en enbart mörk tid så det klimax säsongen nådde i sista omgången var en höjdpunkt i mitt supporterskap. Däremot så kan man inte bedöma en vår på att vi lyckades med säsongsmålet i sista o mgången. Förstå mig rätt, CL var målet och CL vad vi fick. Men det såg länge ut att bli titelstrid vilket var totalt bortblåst under andra halvan av säsongen och det blev ett stort fiasko till vårsäsong. Det som räddade Inter var säsongsinledningen fram tills december. Så med det i åtanke är det svårt att säga att det är mer än godkänt, det vill säga 6/10. Den outnyttjade potentialen är ett stort minus. Spalletti lyckades dock lyfta laget högre än vad någon annan av alla tränare som Inter anställt gjort senaste 8 åren. Det ska han ha en stor eloge för och ingen kan klaga på det. 

2. Andra halvan av året var mer händelserik och vi ligger efter halva serien spelad på en tredjeplats. Dock så har vi fått vara med om ett snöpligt uttåg ur CL och istället för att få resa till Dortmund så fick vi ett dubbelmöte med Rapid Wien. Hur ser du på andra halvan av året?

Svar: En oerhört svårbedömd period. Det finns så mycket att vara nöjd över och mycket att inte vara nöjd över. Bortsett de tre första matcherna så har ligasäsongen varit mycket bra. Hade man tagit 7 eller 9 poäng där så hade poängtotalen varit otroligt bra. Nu är den helt okej och helt klart godkänd men det är väldigt frustrerande att tänka tillbaka på vad som kunde varit. Dessutom hade Inter en otroligt fin start på CL och var nära länge att lyckas säkra avancemang och det tidigare än väntat. Nu blev det tyvärr inget avancemang och istället får vi möta Rapid Wien i Europa League. Det behöver inte vara fel och det blir en större titelchans för oss. Men jag tycker att segrarna mot Napoli, Lazio, Tottenham och Genoa är höjdpunkter som tyder på stor utveckling. Hittills så lutar jag mot 7/10. Det vill säga med beröm godkänt. 

3. När vi sätter oss ner för att sammanfatta detta året återstår givetvis halva säsongen där vi har två titlar och en bra ligaplacering att spela om. Vad ger du för chanser till titlar för Inter 2018/2019 och var bör fokus ligga?

Svar: För mig är topp tre väldigt viktigt. Det ska jag ej sticka under stol med. Däremot kan jag vara okej med att man inte hänger med topp två om man samtidigt kan prestera bra i Coppa Italia och Europa League. Chanserna kan vara stora om man verkligen ser till att ställa upp med bästa laget, vilket jag hoppas att man gör. Coppa Italia hade varit en kul titel att vinna. Då ser man till att visa att man har ett bra lag och bra nog för att kunna utmana om titlar. Känns som att konkurrensen är otrolig i Europa League i år och det talar starkt emot en titel. Napoli, Chelsea, Arsenal, Sevilla, Lazio och Valencia är de jättar som finns kvar i turneringen. Vi får helt enkelt se, men vi borde verkligen satsa på det.

4. Vi har fått se vår bomber och capitano göra mål för skojs skull 2018. Milan Skriniar har vuxit till världsback och Brozovic har blivit en jätte på mittfältet. Vem var årets bästa spelare?

Svar:
Det är ju tre otroliga spelare vi talar om och då har vi inte nämnt Handanovic. Samir har fått utstå så mycket oförtjänt kritik. Han är ligans bästa målvakt och en av de bättre i världen. Jag lutar ändå mot våran kapten. Jag gillar honom otroligt mycket och tycker egentligen att det är otroligt att han spelar här. Det hedrar honom verkligen. Men med det sagt så har vi fått se flera genombrott och det ska bli spännande att se kommande år vilka som tar klivet. Mauro Icardi tar dock priset i år och det är svårt att säga något annat. 

5. Varje år sker genombrott och tidigare okända spelare blir superstjärnor. Kanske kan man säga att Milan Skriniar gjorde just det under året som gick. Om du tittar i kikarsiktet, vem ser du med potential att ta oss med storm under 2019?

Svar: Givetvis svårt att säga men Keita Baldé, Matteo Politano och Alessandro Bastoni känns som otroligt spännande spelare. Bastoni är en fantastisk talang. Född 1999 och spelar regelbundet för Parma på lån som gör en riktigt bra comeback säsong i Serie A. Ska jag nämna någon så blir det honom. 

6. Spalletti, si o no?

Svar: Si, si och åter si. I dagsläget är vi i en stor utvecklingsfas. Under Lucianos ledning har vi tagit flera steg framåt. Jag är väldigt glad över framstegen vi gjort och det tog många år tills vi ens tog första steget och det var i våras. Lazio borta förra året blir en tidsmarkör. Vår tideräkning är före och efter Lazio borta i maj 2018. Mycket är hans förtjänst. Vill ge honom tid och inte minst ett bättre spelarmaterial. Sen får vi se. Det kommer nog en tid då det är dags att byta tränare och spelidé men den är definitivt inte nu.

7. Tyvärr så går det inte att undvika de horribla scener som skedde runt Napoli matchen för en vecka sedan. Både våld med dödlig utgång och rasism på läktaren fick ta fokus från en välspelad match, med all rätt. Hur känner du inför det som hänt och hur går vi vidare från det som skett?

Svar: Det är helt förkastligt alltihop. Jag orkar inte med det. Rasism och våld tillhör inte läktarkulturen och de som tycker det har inget att göra på våra läktare. Jag vet inte vad jag ska säga. Blev ledsen och kände mig uppgiven när jag fick höra att detta inträffat. Tyvärr så är det ett problem för hela Italien, inte bara Inter. Och det sker överallt hela tiden. Att dra kortet om att det har med politik och göra känns för enkelt. Extremism och rasism hänger ofta ihop men det är varje enskild persons fel att det förekommer rasism. Man kan inte lagstifta bort rasister. De finns bland oss alla vanliga människor. Någonstans handlar det om att skapa förståelse för olikhet och det handlar egentligen inte om höger eller vänster. Det handlar om att man ska mötas i mitten. Och om inte alla är med i utvecklingen sker inget. Framförallt borde italienska kurvor bli bättre på att lämna eventuella rasistiska och inskränkta åsikter hemma. Inter blev straffade för händelserna och det är rätt men det drabbar inte rasisterna utan mest klubben i stort. Se till att så många som möjligt kan identifieras och stäng av de alla. Många gånger varje år sker liknande händelser som förblir ostraffade. Det ska aldrig gå att göra något sådant utan att få konsekvenser för det. Rasism och våld ska fördömas i alla former.

About Konrad Grönlund

Missa inte

INTER VS ROMA – Prepartita!

Efter år med misslyckanden ser Inter  äntligen ut som ett lag redo att utmana på …