Hem / Nyheter / DEL 6: Binans tankar om 2018

DEL 6: Binans tankar om 2018

Tvåtusenarton har nått sitt slut och vi går in i ett 2019 där titelmöjligheter i Europa League och Coppa Italia står oss för dörren. I ligan finns möjligheter till en andra plats och avståndet till fjärdeplatsen är bekvämt i dagsläget. Nu är det dags att sammanfatta detta år tillsammans med några av Inter Club Svezia’s stora profiler. Binan Alattar, Siavoush Fallahi, Carl Mårtensson, Elvis Arslanovic, Eldin Sacirovic, Konrad Grönlund och Belmin aka Ibra Inter. Idag får du höra om Binan Alattars tankar om säsongen.

1. Till en början kan vi ta och sammanfatta slutet på förra säsongen som blev till ett jubel som Inter saknat länge. Champions League spel säkrades i sista stund mot Lazio. Allt annat än vinst och Lazio skulle ta platsen istället. Dock så var det en kollaps som gjorde att vi var tvungna att sikta in oss på en fjärdeplats. Under en period var Inter med i titelstriden och tappade sedan alla möjligheter efter en mörk decembermånad. En derbyförlust mot Milan i Coppan satte spiken i kistan för en halvdeppig säsong. Vad ger du för betyg till första halvan av 2018? 

Svar: Den där matchen mot Lazio alltså…det är en av de där “Pazza Inter”-matcherna som etsar sig fast i minnet för evigt. Men ja, om jag ska sammanfatta på ett enkelt sätt så skedde precis det jag förväntade mig – vi gjorde det superbra väldigt länge och sen kom den där jobbiga våren. Jag pratade mycket om det i podden, att jag var rädd för att den där smällen skulle komma och så kom den. Vet inte om det är mitt fel men kanske. Mycket under förra säsongen påminde om Mancinis Inter (sejour två) och vi slutade dessutom på samma placering (4:a) men denna gången innebar det CL-spel. Betyget för första halvan av 2018 blir väl en 7/10 för att man ändå nådde det absolut viktigaste målet: CL-spel. I min bok så var vi aldrig med i en titelstrid.

2. Andra halvan av året var mer händelserik och vi ligger efter halva serien spelad på en tredjeplats. Dock så har vi fått vara med om ett snöpligt uttåg ur CL och istället för att få resa till Dortmund så fick vi ett dubbelmöte med Rapid Wien. Hur ser du på andra halvan av året?

Svar: Jag tycker vi har gjort det bra under andra halvåret sett till våra förutsättningar. Vi har bytt i princip halva elvan, vi har återupplivat Joao Mario från de döda, vi ligger trea och det känns som vi ändå inte nått vår högstanivå än. Detta baserar jag på tre nyckelfaktorer: Perisic är inte ens i närheten av vart han ska vara (och har trots detta presterat bättre siffror än Douglas Costa och Dybala!), Nainggolan har knappt fått spela och rubrikerna har tyvärr handlat om annat än fotboll samt att positionen vi är absolut svagast på, högerbacken, har Vrsaljko inte blivit ordinarie i än. Det jobbiga uttåget ur CL är en av de värsta sakerna som hänt mig personligen i år men när man kollar på det objektivt så är det inte ens konstigt. Men ja, det svider. Trots detta så ser jag fram emot våren! Kom då, Rapid!

3. När vi sätter oss ner för att sammanfatta detta året återstår givetvis halva säsongen där vi har två titlar och en bra ligaplacering att spela om. Vad ger du för chanser till titlar för Inter 2018/2019 och var bör fokus ligga?

Svar: Jag tror att vi tar Coppan i år. Spalletti vill nog bevisa att han visst kan vinna titlar för att inte bli utbytt framåt när vi tävlar på riktigt. Ligan tror jag vi slutar på en tredjeplats i och EL åker vi nog ur på ett lika jobbigt sätt som CL. Om du frågar mig så tycker jag att fokus bör ligga på CL-plats i ligan och att vinna cupen för att grabbarna ska komma ännu närmre varandra. De har fått lida ihop men inte riktigt fått fira en riktig titel. Jag tror mycket gott kan komma ur en titel.

4. Vi har fått se vår bomber och capitano göra mål för skojs skull 2018. Milan Skriniar har vuxit till världsback och Brozovic har blivit en jätte på mittfältet. Vem var årets bästa spelare?

Svar:Årets bästa spelare är för mig Icardi. Sättet han växt på under året och har blivit mer delaktig i spelet på, sättet han får med sig gruppen på, sättet han lyfter kvalitén i laget och sättet han bara är på. Det är helt underbart att detta är VÅR spelare och VÅR kapten. Njuter varenda sekund av min capitano. Wanda, watch out! Skriniars match mot Barcelona på Meazzan alltså…oh.

5. Varje år sker genombrott och tidigare okända spelare blir superstjärnor. Kanske kan man säga att Milan Skriniar gjorde just det under året som gick. Om du tittar i kikarsiktet, vem ser du med potential att ta oss med storm under 2019? 

Svar: Jag tror på två spelare, den första är Lautaro Martinez. Vi kanske redan har väldigt höga förhoppningar på killen men alltså målet han gjorde mot Atleticó – så gör man bara inte. Jag hoppas verkligen på att få se mer av honom och på att han får nya fotbollsskor så han slutar halka. Den andra spelaren jag tror på är Yann Karamoh. Explosiv. Teknisk. Orädd. Fantastisk energi och glädje. En sån spelare man bara vill se lyckas! Jag hoppas på att vi plockar hem honom och spelar in honom i laget inför nästa säsong. Han tillför en till dimension i spelet.

6. Spalletti, si o no?

Svar: Innan Spalletti kom till oss så var det bara en “meh”-tränare för mig. Men nu är jag helt klart för att han stannar. Han får ut det bästa från de medelmåttorna vi faktiskt har. Vi är inget Juventus, Real Madrid eller Barcelona med en massa toppnamn. Vi är ett Inter med potentialspelare och en eller två världsstjärnor (Icardi och Skriniar). Vi kan inte utmana om ligatiteln eller CL-pokalen med dessa spelarna. Därför är Spalletti rätt man för jobbet. Få tillbaka oss till eliten. Bygg nånting som vi kan bygga vidare på. Efter det kan vi utvärdera om han är rätt man att ta det vidare. Precis som vi behöver byta spelare om vi ska vinna igen så behöver vi kanske byta tränare när vi har andra mål och ambitioner. Men jag är riktigt trött på att kicka tränare för att resultaten går emot oss i en månad.

7. Tyvärr så går det inte att undvika de horribla scener som skedde runt Napolimatchen för en vecka sedan. Både våld med dödlig utgång och rasism på läktaren fick ta fokus från en välspelad match, med all rätt. Hur känner du inför det som hänt och hur går vi vidare från det som skett? 

Svar: Spyr verkligen på det som hänt och på alla dessa luffar-rasister. Hela Europa är tyvärr fullt utav dessa avskummen och fotbollen speglar detta. Dock så går det att komma till rätta med problemen då dessa grejer ej sker lika frekvent i England, Spanien osv. Men det italienska fotbollsförbundet är sopor som förmodligen har samma inställning som den lilla klicken idioter i de italienska curvorna. Annars hade de tagit tag i problemet på riktigt. Senaste derbyt jag var nere på så var det en åsna från curvan som gick runt i en Intertröja med trycket “Negrotelli” och nummer 45 på ryggen. Jag kokade så jag brann men de runtomkring skrattade med honom. Det ögonblicket tycker jag symboliserar hur man ser på problemet där. Jag spyr också på att få höra icke-calciomänniskor ta upp dessa problemen. Vi har redan fått kämpa emot calciopoli, tomma läktare, filmande spelare och nu ska vi dessutom få höra det här skitet. Nej, usch. Väx upp era snorungar. Ta tag i problemet på riktigt och lös det med hårdhandskarna i hela Italien. Inte bara på Meazzan när Inter har match…

About Konrad Grönlund

Missa inte

INTER VS ROMA – Prepartita!

Efter år med misslyckanden ser Inter  äntligen ut som ett lag redo att utmana på …