Hem / Nyheter / DEL 5: Carls tankar om 2018

DEL 5: Carls tankar om 2018

Tvåtusenarton har nått sitt slut och vi går in i ett 2019 där titelmöjligheter i Europa League och Coppa Italia står oss för dörren. I ligan finns möjligheter till en andra plats och avståndet till fjärdeplatsen är bekvämt i dagsläget. Nu är det dags att sammanfatta detta år tillsammans med några av Inter Club Svezia’s stora profiler. Binan Alattar, Siavoush Fallahi, Carl Mårtensson, Elvis Arslanovic, Eldin Sacirovic, Konrad Grönlund och Belmin aka Ibra Inter. Idag får du höra om Carl Mårtenssons tankar om säsongen.

1. Till en början kan vi ta och sammanfatta slutet på förra säsongen som blev till ett jubel som Inter saknat länge. Champions League spel säkrades i sista stund mot Lazio. Allt annat än vinst och Lazio skulle ta platsen istället. Dock så var det en kollaps som gjorde att vi var tvungna att sikta in oss på en fjärdeplats. Under en period var Inter med i titelstriden och tappade sedan alla möjligheter efter en mörk decembermånad. En derbyförlust mot Milan i Coppan satte spiken i kistan för en halvdeppig säsong. Vad ger du för betyg till första halvan av 2018? 

Svar:Förra våren såg ju trög ut ett bra tag. Men i slutändan är det tabellplacering som räknas. Godkänt, 6.5 av 10 blir det. Tur att december 2017 inte räknas in, det kan vara den mest deprimerade perioden. Spelmässigt och resultatmässigt kanske 5.5 men att klara säsongsmålet för första gången på länge är det som höjer betyget. En kreativ spelare centralt i banan som Rafinha var ett genialiskt lån där och då för att få ny energi samt vända trenden. Nu med facit i hand var det dock rätt att inte köpa honom.

2. Andra halvan av året var mer händelserik och vi ligger efter halva serien spelad på en tredjeplats. Dock så har vi fått vara med om ett snöpligt uttåg ur CL och istället för att få resa till Dortmund så fick vi ett dubbelmöte med Rapid Wien. Hur ser du på andra halvan av året?

Svar:Jag är nöjd över att Inter äntligen är tillbaka som ett stabilt topplag. Om vi hade tur förra säsongen tycker jag vi har haft mycket otur denna säsong och lite stolpe ut. En tuff grupp där vi är millimeter från avancemang, även om PSV borde ha blivit överkörda på San Siro. Vi har vunnit över lag som Milan, Lazio, Fiorentina, Tottenham och Napoli men tyvärr blir ibland kreativiteten för dålig mot lag som backar hem oftast. Kul att se hur Brozovic har växt och hoppas Nainggolan kan vakna för att göra honom sällskap till våren. Samt Joao Marios återkomst gör att jag inte känner någon stress att värva under vintern.

3. När vi sätter oss ner för att sammanfatta detta året återstår givetvis halva säsongen där vi har två titlar och en bra ligaplacering att spela om. Vad ger du för chanser till titlar för Inter 2018/2019 och var bör fokus ligga?

Svar: Fokus bör helt klart ligga på ligan. Låt Ranocchia, Dalbert, Candreva och Martinez få spela inledande cupmatcherna mot Benevento och Rapid Wien. Topp 3 i ligan är huvudmålet och det är viktigt att aldrig tappa huvudet. Vi har bättre bredd nu så tycker ändå vi har helt ok förutsättningar att få gå långt i någon cup. Får vi en bra lottning fram till kvarten och ligan känns safe är jag dock pro att satsa på Europa League så vi alla fall får lite rankingpoäng att leka med till nästa säsong. Ett tryggt försprång i ligan tror jag också är förutsättningarna för att gå långt i Europa League.

4. Vi har fått se vår bomber och capitano göra mål för skojs skull 2018. Milan Skriniar har vuxit till världsback och Brozovic har blivit en jätte på mittfältet. Vem var årets bästa spelare?

Svar: Ingen diskussion, Mauro Icardi.

5. Varje år sker genombrott och tidigare okända spelare blir superstjärnor. Kanske kan man säga att Milan Skriniar gjorde just det under året som gick. Om du tittar i kikarsiktet, vem ser du med potential att ta oss med storm under 2019? 

Svar: Yann Karamoh är den som kommer utvecklas mest, låt han bara få spela klart i Franska Ligan denna säsong nu när han har kommit in i laget. Utvecklingen går först. Martinez kommer utvecklas men det är ingen tacksam uppgift att vara vice-Icardi. Hoppas Spalletti vågar testa två anfallare ibland. Den som kommer ta oss med storm tror jag är Keita, där går jag dock på magkänsla bara. Tror det blir hans vår.

6. Spalletti, si o no?

Svar:Luciano ska vara kvar, folk som vill få honom sparkad skriver bara i frustration. Sen vet jag att det finns bättre tränare ute på marknaden men med Spalletti kan vi få en garanti in till CL varje säsong. Den dagen vår trupp är redo att utmana Juventus på allvar samt FFP slutar straffa oss kan vi börja kolla på nya tränare. Två år till vill jag se, sedan lär ett tränarbyte kännas naturligt.

7. Tyvärr så går det inte att undvika de horribla scener som skedde runt Napolimatchen för en vecka sedan. Både våld med dödlig utgång och rasism på läktaren fick ta fokus från en välspelad match, med all rätt. Hur känner du inför det som hänt och hur går vi vidare från det som skett? 

Svar:Italien var ett rasistiskt land 2018 och kommer fortfarande vara det 2019, tror problemet är större än fotbollsrelaterat. Är väl rätt att straffa Inter men blir oseriöst om andra lag slipper undan. Nu blir Inter försökskaniner av ett problem som funnits hur länge som helst men bättre sent än aldrig, för Inter har problem med rasism på läktaren. Detta säger emot vår historia och hur klubben skapades så hoppas det blir ett slut på våra läktare.

Här har vi tre härliga exempel senaste åren från andra lag. Det är ok att kasta bananer mot Kevin Constant bara för att det är en värdelös fotbollsspelare eller varför backade inte fotbollsvärlden honom? Italien är dubbelmoralens land nummer ett.

https://www.theguardian.com/football/2014/may/11/kevin-constant-atalanta-ac-milan-banana

About Konrad Grönlund

Missa inte

INTER VS ROMA – Prepartita!

Efter år med misslyckanden ser Inter  äntligen ut som ett lag redo att utmana på …