Hem / Nyheter / DEL 3: Siavoush’s tankar om 2018

DEL 3: Siavoush’s tankar om 2018

Tvåtusenarton har nått sitt slut och vi går in i ett 2019 där titelmöjligheter i Europa League och Coppa Italia står oss för dörren. I ligan finns möjligheter till en andra plats och avståndet till fjärdeplatsen är bekvämt i dagsläget. Nu är det dags att sammanfatta detta år tillsammans med några av Inter Club Svezia’s stora profiler. Binan Alattar, Siavoush Fallahi, Carl Mårtensson, Elvis Arslanovic, Eldin Sacirovic, Konrad Grönlund och Belmin aka Ibra Inter. Idag får du höra om Siavoush Fallahis tankar om säsongen.

1. Till en början kan vi ta och sammanfatta slutet på förra säsongen som blev till ett jubel som Inter saknat länge. Champions League spel säkrades i sista stund mot Lazio. Allt annat än vinst och Lazio skulle ta platsen istället. Dock så var det en kollaps som gjorde att vi var tvungna att sikta in oss på en fjärdeplats. Under en period var Inter med i titelstriden och tappade sedan alla möjligheter efter en mörk decembermånad. En derbyförlust mot Milan i Coppan satte spiken i kistan för en halvdeppig säsong. Vad ger du för betyg till första halvan av 2018? 

Svar: Jag håller inte med om att förlusten mot Milan i coppan satte spiken i kistan, snarare var det där Inters kris påbörjades på riktigt. Det blev en sorts mental kollaps där gamla spöken kom tillbaka till spelarna som varit i klubben ett tag som återupplevt liknande situation innan. Många matcher spelade Inter bra men fick inte med sig resultat och laget gick ett par månader utan vinst, vilket inte är okej hur dåligt formen än är. Säsongen vände tillbaka på rätt spår när Rafinha och Cancelo kom in i elvan och bidrog med sina kvaliteter, men först och främst när Marcelo Brozovic flyttades till positionen framför försvaret där han förvandlades till spelaren han är nu. Något hände där för Brozovic, Spalletti och Inter, spelet har sett bättre ut sen Brozovic tog den positionen och Inter har en spelfördelande mittfältare de länge sökt. Många av oss trodde att CL-platsen var borta när Inter torskade hemma mot Sassuolo, men när Lazio inte gjorde jobbet och Inter tog fjärdeplatsen och gick till CL så går det inte att ge laget något annat än godkänt. Jag hade gärna sett Inter göra bättre ifrån sig i cupen, men vem vet om det hade hämmat laget i längden i kampen om fjärdeplatsen. Betyget för mig är iaf 6.5 eller 7.0, laget rustades för fjärdeplats och löste det till slut, det är fakta, allt annat är spekulation.

2. Andra halvan av året var mer händelserik och vi ligger efter halva serien spelad på en tredjeplats. Dock så har vi fått vara med om ett snöpligt uttåg ur CL och istället för att få resa till Dortmund så fick vi ett dubbelmöte med Rapid Wien. Hur ser du på andra halvan av året?

Svar: Många hade skrattat om man på förhand hade sagt att Inter skulle ha två matcher på sig att säkra avancemang till åttondelsfinal i CL i en grupp med Tottenham och Barca. Det var vad som hände. Det var ett snöpligt, olyckligt och oskickligt uttåg av Inter i CL och det enda jag faktiskt kan se till sista halvan av 2018 som laget borde ha gjort bättre var att slå PSV hemma. PSV var redan utslagna, är väldigt mycket sämre än Inter och matchen speglade det också. Ett individuellt misstag och en kavalkad av missade chanser tog kol på Inters drömmar om slutspel, men man ska inte glömma att Tottenham och Barca är bättre lag än Inter. I ligaspelet har jag nästan inget att klaga på. Laget ligger där de ska och har presterat bra fotboll mot många av topplagen. Det enda snöpliga är att VAR-systemet var avstängt för Inter i matcherna mot Parma och Sassuolo där Inter rånades på poäng med ett antal tveksamma domslut. Utöver det är laget exakt där de ska va och min förhoppning är att CL-platsen kan säkras tidigare än i sista omgången. Efter allt har vi sju poäng ner till fjärdeplatsen och bättre inbördes att räkna med till både fyran och femman.

3. När vi sätter oss ner för att sammanfatta detta året återstår givetvis halva säsongen där vi har två titlar och en bra ligaplacering att spela om. Vad ger du för chanser till titlar för Inter 2018/2019 och var bör fokus ligga?

Svar: Fokus bör vara på att säkra CL-platsen i ligan så tidigt som möjligt, sen kan man tänka på allt annat. Det vore kul och ambitiöst att gå för att vinna EL, däremot är det en tuff turnering med många jobbiga lag att möta. Italienska cupen är en turnering jag tycker Inter bör satsa på att vinna, det är viktigt att vinna titlar och det hade även varit skönt att försäkra sig om att Juventus inte vinner trippeln.

4. Vi har fått se vår bomber och capitano göra mål för skojs skull 2018. Milan Skriniar har vuxit till världsback och Brozovic har blivit en jätte på mittfältet. Vem var årets bästa spelare?

Svar: För mig står det mellan Icardi och Skriniar. Jag var en av få som försvarade köpet av Skriniar och skrev även i en tweet “Ni klagar nu men efter fem matcher är han publikfavorit” efter att ha sett honom på plats under U21-EM 2017. Skriniar spelade alla matcher i ligan, blev aldrig varnad, han var otroligt överlägsen. Hur som helst så går det inte att snacka bort Icardis alla mål som varit matchavgörande och som gett Inter poäng efter poäng. Jag förväntar mig att Icardi gör mål men jag förväntade mig inte att Skriniar skulle ha året han hade, om jag ska räkna in CL-spelet måste jag dock ge årets spelare till Icardi som levererade tungt i CL.

5. Varje år sker genombrott och tidigare okända spelare blir superstjärnor. Kanske kan man säga att Milan Skriniar gjorde just det under året som gick. Om du tittar i kikarsiktet, vem ser du med potential att ta oss med storm under 2019? 

Svar: Den som kan få ett genombrott och ta ett ytterligare kliv i utvecklingen är Politano. Han är redan en spännande spelare men steget från Sassuolo till Inter är stort. Jag tror han kan växla upp med mål och assistproduktionen 2019 och bekräfta sig på den här nivån. Sen har vi fortfarande det bästa att vänta oss från spelare som Vecino och Perisic som den här säsongen varit bleka.

6. Spalletti, si o no?

Svar: Jag står bakom Spalletti till 100%. Så länge målet är att Inter ska till CL är Spalletti rätt man. Ska Inter börja vinna titlar så får man eventuellt utvärdera möjligheten att ta in Simeone, men först måste man fråga sig: Är Inters trupp tillräckligt bra för att vinna ligan? I dagsläget är den absolut inte det, jag skulle vilja se vad Spalletti kan göra med en titelmässig trupp innan man låter honom dra. Speciellt när han lyckats ta Inter tillbaka till CL, något många andra tränare inte lyckats med senaste åren.

7. Tyvärr så går det inte att undvika de horribla scener som skedde runt Napolimatchen för en vecka sedan. Både våld med dödlig utgång och rasism på läktaren fick ta fokus från en välspelad match, med all rätt. Hur känner du inför det som hänt och hur går vi vidare från det som skett? 

Svar: Italien som land måste bestämma sig hur de vill göra med rasismen och med det organiserade läktarvåldet. För mig är det enkelt, vill du bli av med rasismen på läktarna? Är svaret ja bör du införa hårda och tydliga straff, samt få fast individer. Inför poängavdrag för apljud och rasistiska ramsor, det borde direkt dra ned kvantiteten av överträdelserna, straffa sedan de som bryter mot reglerna på individnivå och du har en början på en lösning av problemet. Att stänga arenor är inte lösningen på något problem. Angående våldet är det enkelt också, polisen vet vilken minoritet av supportrarna som är våldsbenägna, punktmarkera de och hindra större bråk från att bli av. Att man lyckats organisera ett så stort bråk som det mellan Inter och Napoli är en stor skandal, myndigheterna var inte förberedda och att det finns en pågående mordutredning säger allt om vilket misslyckande det är.

About Konrad Grönlund

Missa inte

INTER VS ROMA – Prepartita!

Efter år med misslyckanden ser Inter  äntligen ut som ett lag redo att utmana på …