Hem / Aktiviteter / Spelarporträtt: Taribo West

Spelarporträtt: Taribo West

”God has been kind to me.”

Orden tillhör en fotbollsspelare som inte är det minsta lik de andra. En som färgade fotbollsvärlden. En som höjde folks ögonbryn. En som irriterade folk. Vi gör som så att vi går igenom en speciell fotbollsspelares liv och inte bara karriär. Vi lämnar de sedvanliga spelarporträtten med statistik upp och ner och tar en resa från Port Harcourt till Giuseppe Meazza. Mannen med frisyrerna sades det, dock var han mycket mer än så. Mina damer och herrar: Taribo West.

Taribo West växte upp i en småstad i Nigeria, men precis som många andra unga nigerianer flyttade han till huvudstaden Lagos så fort han blev tonåring för att tjäna pengar. Han kunde tagit ett bättre beslut. I Lagos hamnade han i fel kretsar där han valde att bli medlem i Boys, som var det lokala gänget.”Du var antingen med dem eller emot dem, och jag trodde att det skulle vara bättre att ha dem som vänner än som fiender. Vardagen bestod endast av inbrott, slagsmål, droger och rån. Sedan skulle vi alltid munhuggas med folk på gatan.”

Efter ett tag kunde West klara sig undan den grova kriminaliteten tack vare att han stärkte sin popularitet genom att spela street-fotboll. Men så… en dag gick han och vännen igenom områdets gator med en påse full av stulna pengar och blev stoppade av en medlem i ett annat gäng som krävde pengar. Taribo Wests vän vägrade, blev knivhuggen och blödde till döds på gatan medan West stod vid sidan om, helt maktlös.

http://gistville.com/wp-content/uploads/2013/07/taribo2.jpg

Han flydde ifrån Lagos och återvände till slut till sin mor i den lilla staden han växte upp i – Port Harcourt. Där kunde han ge all sin energi åt fotbollen och år 1993 skrev han på för Auxerre, något som kom att förändra hans liv och efter att ha bildat sig ett namn (blev utnämnd till Europas mest lovande försvarsspelare) flyttade han till Inter, det lag han höll på som liten. Livet hade blivit som en dröm för nigerianen, en dröm som dock fick skifta till andra drömmar.

West var en playboy signifierad. En som spenderade pengar på massa bling-bling-prylar, sprit och även om det inte kom ut antog alla att han även hade att göra med droger. Det skulle komma att förändras. Hans syster Patient, som var väldigt religiös, åkte och besökte honom i Milano och blev förskräckt över hans situation.

West beskriver:Jag öppnade dörren och innan jag fick chansen att säga att jag var glad att se henne, sade hon: ‘Du måste vara stark som bor i ett hus som detta’. Hon berättade att huset hade en dålig aura och sedan frågade hon vad för slags ritualer jag hade utfört. Hade det inte varit min syster hade jag sparkat ut henne.” Men han sparkade inte ut henne utan blev övertygad om att ta den riktigt religiösa vägen. ”När jag kom tillbaka från träning fick jag höra att hon hade sovit och haft en livlig dröm om renhet. Då förstod jag att jag behövde Guds hjälp.”

Efter att de gått ner på knä och bett en bön berättar Taribo West att alla lådor och dörrar i huset började öppnas och stängas. West avslutar: ”Det var som en scen ur en dålig film, men jag visste att det var verklighet. Jag upplevde en varm känsla inuti. Strax därpå vände sig min syster mot mig och sa; ‘Taribo, du kommer att bli en pastor.’” ‘Pastorn’ var tvungen att göra religiösa ritualer under många minuter innan match, la en väldans massa pengar på en kyrka som ligger i en förort i norra Milano och gjorde allt för att hjälpa de hemlösa.

I Inter förbryllades spelarna över denna nya speciella spelare som tog Italien med storm i och med sina extremt sällsynta och färgglada frisyrer men också det vi redan nämnt, religionen. Lagkaptenen och legendaren Javier Zanetti har berättat att Lippi hade en liten dispyt med nigerianen under en träning. Tränaren hade bett Taribo West ligga närmre sin anfallare, varpå förs’vararen struntat i tränarens önskemål vilket ledde till att Lippi stannade allting och gick fram till West. ”Varför lyssnar du inte på vad jag säger till dig?”, frågade Mister Lippi varpå Taribo svarade: ”Jag har inte blivit tillsagd av Gud att ligga nära min anfallare”.

Utöver det har den argentinska outtrötlige fotbollsföredömet Zanetti berättat hur Taribo West bjöd in honom och Ivan Zamorano till en av hans religiösa mässor där de skulle be en stund och sedan käka middag. Den lilla stunden det talades om handlade om timmars bön, från kl. 7 tills midnatt då det var dags för att slå sig ner och äta.

Taribo West, som kom att kallas ”The Rock”, spelade totalt 65 matcher i den blåsvarta tröjan och mäktade med två mål. Under den korta period i Inter hann han dock med att vinna UEFA-cupen, men i Italien kom man även att associera Taribo West med något extra utöver den extrema tron och de hysteriska frisyrerna. Säsongen 97/98 klev Andrei Kanchelskis ut på Giuseppe Meazzas gräsmatta för att ta sig an de blåsvarta med sitt Fiorentina. Vad han inte visste då att på andra sidan plan fanns motståndaren som skulle tillintetgöra honom totalt och mer eller mindre förstöra hans lilla Italienäventyr redan då. ”Khance”, som han kallades, förklarade det hela efteråt med att han inte hyser agg gentemot nigerianen utan att han mest är besviken på den italienska fotbollens rättvisa. Det han syftade var att en lagkamrat till honom drabbats av samma tackling, varpå motståndaren åkt på rött kort, medan West klarade sig med ostskivan. Kanchelskis som var högerytter sprang mot bollen som var på väg ut innan Taribo West flög fram med en rejäl bensax som resulterade i att ryssen bars ut på bår och total kaos rådde på plan med bråk från båda sidor. Den enda spelaren som gjort mål i Manchester-derby, Glasgow-derby och Liverpool-derby flyttade vidare ett litet tag efter att ha återhämtat sig från sin skada, men frågan är om inte högeryttern fortfarande skulle rört sig bland toppklubbar om inte West sänkt honom.

https://i.pinimg.com/originals/1e/00/74/1e00749f60b8d71d9b6acc0a994951b2.jpg

Efter hans (rätt så korta) tid i Inter flyttade han till Milan. Det sades vara på grund av konflikter mellan West och den dåvarande tränaren Mircea Lucescu även om droppen var Marcello Lippis ankomst till laget. När Inters kapten tangerade 519 matcher tittade han tillbaka på alla år i Inter sedan 1995 och berättade bland annat att han inte kunde hålla sig för skratt när Taribo West slängde tröjan rakt i ansiktet på tränaren Lucescu. Har man läst Javier Zanettis självbiografi undrar man varför just Lucescu, då denna tränare verkar ha varit uppskattad av övriga spelare. I Milan spelade han några matcher, tröttnade helt och flyttade sedan till Derby. West tillbringade ett år i England och var förmodligen deras bästa spelare. Jim Smith som var Derby Countys tränare vid Wests ankomst har talat mycket varmt om honom och sagt att han var den största anledningen till att klubben klarade sig i Premier League. – Jag var förtjust i honom, sade Smith. ”Han var en mycket bra fotbollsspelare och gjorde ett bra jobb för oss. Sen hade han också en speciell personlighet. Hans förberedelser innan matcher var verkligen något annorlunda och ibland tänkte vi att vi aldrig skulle få ut honom ut på gräsmattan. När han gick genom omklädningsrummet och fick syn på mig brukade han säga: ‘no big Jim Smith, no football in England.” Vidare berättade Smith att West var lite som att han hade regler för sig själv. Man fick t.ex. inte syn på honom en söndag eftersom man hade en muntlig överenskommelse gentlemän emellan att han kunde åka iväg och predika i Milano.

Han drog sedan till Kaiserslautern, men de blev trötta på att hans ständiga resor till Milano och gav honom sparken. Det ryktades om att det tickade upp i tyska lagets kontor efter att han ordnat en fest bara 24 timmar efter en match mot St Pauli där laget spelade uruselt. Det var ord emot varandra.

– Vi kan inte acceptera det sättet Taribo West uppfört sig på de senaste dagarna”, sa Jurgen Friedrich, Kaiserslauterns president.

– Vi hade en överenskommelse om att jag kunde lämna när som helst för att förbereda mig inför VM. Jag behövde lite tid i lugn och ro för mig själv. Jag hade en flytt i tankarna ett bra tag, men jag har inga problem med Kaiserslautern, förklarade West.

West är så långt bort man kan vara från den stereotypa bilden av en fotbollsspelares festande. För ett tag sen förnekade han att han hade ett äktenskap med en kvinna i Lagos, något han snabbt tog tillbaka när kvinnan visade giftemålspapperna för polisen. Denna kvinna kom att ansöka om skilsmässa på grund av att West inte haft samlag med henne på två år. Antalet fruar han haft är inte känt, men troligtvis är det i mängder varav två av dem anklagat honom för hustrumisshandel. Han hade viktigare saker för sig, saker han kom att ägna hela sitt liv åt efter fotbollskarriären.

För att återgå till fotbollskarriären; efter det bittra avslutet i Kaiserslautern gav han sig iväg på äventyr i Plymouth och så lite mindre lag i Mellanöstern innan han la skorna på hyllan. År 2008 försökte han ge fotbollen ett försök till och påstod att han skrev på för det spanska laget Xerez och att spanjorerna erbjöd honom en lön på 33,000 dollar per månad. Knappast förvånande visade det sig vara inget annat en ren bullshit då en representant från Xerez snabbt lade ett officiellt utlåtande om att man inte haft den minsta kontakt med honom och att man dessutom har stora ekonomiska problem vilket gör det hela till väldigt otroligt. Nu har han inga som helst planer att ta på sig fotbollsskorna igen, men då och då fäller han kommentarer som ingen annan. I en intervju med Weekend Soccer Star berättade West att ”Obafemi Martins problem ligger i att han ligger med för många kvinnor”. Dessutom gick det rykten om att han och en hel del andra var betydligt äldre än det som står i passet.

Taribo West lyste upp i sin närvaro i fotbollsvärlden, minst sagt.

Extra:

* I en intervju med den nigerianska sporttidningen Weekend Soccer Star avslöjade Taribo West att han utövade voodoo i början på sin fotbollskarriär. ”Jag sökte övernaturliga krafter för att spela fotboll. Jag brukade gå till en plats i Senegal där jag skulle bli ’tillagad’ och sedan vara säker på att ingen anfallare skulle springa förbi mig och göra mål mot min målvakt. De skärde av lite av mina ben och satte in lite fetisch saker inuti. Så skulle jag vara i två nätter utan att duscha och då började varje del av min kropp lukta.

Min första manager, Papa Samba, var senegalesisk. Han introducerade mig till människor som utövade voodoo i hans land. Han kände alla de mäktiga voodoo-människorna i landet. Jag hade en del som jobbade för mig i Nigeria. De skulle be mig skicka pengar till offer och ritutaler. De brukade döda en stor ko och sedan berätta för mig vad som hänt under de två månader. Till sist skulle det ske precis som de hade förutspått. De här sakerna fungerade, men problemet var att de inte varade. Jag spenderade en hel del på offer, men det slutade förgäves.”

About Mohammed Fakhro

Missa inte

Matchträff: Inter – Milan | Malmö

Tid: 12:00  15/4 Var: Olearys T-centralen Malmö Mat och dryck finns att beställas på plats …